SAZ KULLANMA KILAVUZU

SAZ KULLANMA KILAVUZU

SAZ KULLANMA KILAVUZU

12/10/2019

                                                                            

             SAZ KULLANIM KILAVUZU   

  • Muhafaza etmek:

Bilinmelidir ki "sazımı astım duvara, yalnız kalsın bahtı kara ..." dizelerinde olduğu gibi sazları her zaman duvara asmak doğru değildir. Öncelikle eğer bir enstrüman standınız varsa en ideal muhafaza şekli bu stantta yine kendi kılıfında saklamak en doğrusudur. Eğer standınız yoksa yine odanızın güneş görmeyen, nemden ve aşırı ısıdan uzak bir ortamda kılıfının taşıma askısından duvara asmak yine en iyi yöntem olabilir. Burada en önemli husus oda sıcaklığının mevsim değerlerinden ziyade, normal oda sıcaklığı olan 23 °C de olmasıdır. Bunun için kaloriferli bir odanın nem ve rutubet almayan, pencereden uzak, güneş ışığından korunmuş şekilde olması en doğrusudur.

  • TemİZLİK:

Bağlama her çalındığında insan teninde bulunan asidik tere maruz kalmaktadır. Uzun vadede bu ter yüzey cilasını bozmakta, tellerde korozyona, klavyede ise kararmalara neden olmaktadır. Bunun dışında bağlama teknesine kaçan tozlarda, içerde birleşerek sesin akustik titreşimini bozmaktadır. Bunu önlemek için her kullanımdan sonra temiz ve kuru olmak şartı ile yumuşak pamuklu bir bezle bağlama silinmelidir.                                          Belirli zaman aralıklarında bağlamanızın teknesine basınçlı kuru hava vererek tekne içi tozlardan arındırılabilir. Saz telleri de yine kimyasal içermeyen, kesinlikle kuru bezlerle sadece üst yüzeyinden silinebilir. Eğer çarklı sistem bir burgu mekanizması kullanıyorsanız mekanizma arasına temizleme bezinin sıkışması ve sistemi bozması göz ardı edilmemelidir.

  • Bakım:

Bağlamamızı tüm sazlarda olduğu gibi periyodik olarak kontrol etmemiz gerekmektedir. Öncelikle gözle kontrol ile burgu sistemi, üst ve alt eşikler, teller, tekne ve klavye ahşapları ile perde aralıkları kontrol edilmelidir. Gövdede çatlama ya da kararma başlangıcı tespit edilirse derhal Güngör Saz Evi (Müzik) ile iletişime geçiniz.                         Tellerde kopma ya da sargılı tellerde bağ çözülmesi gibi problemlerle karşılaşırsanız sazınızın tüm tellerini yenisi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Yani tek telde bile bir problem yaşarsanız tüm telleri takım olarak yenilemeniz gerekmektedir

  • TasIMA:

Son yıllarda bağlama kılıflarının oldukça güvenle taşınabilir türden kılıfları piyasada hem çoğaldı hem de ucuzladı. Bağlamanızın klavyesi sırtınıza gelecek şekilde taşıma kılıfının askılarından omzunuza asarak taşımanız en ideal şeklidir. Eğer uzun bir seyahate çıkıyor ve bağlamanızı da yanınızda götürüyorsanız kesinlikle tellerini çok az gevşetmek suretiyle klavye gerginliğini azaltmanız tavsiye edilir. Bağlama bagajda diğer eşyalar ile sıkışık bir şekilde taşınmamalıdır. Yolculuk sırasında oluşacak titreşimleri en aza indirebilmek için kenarları yumuşak yastıklarla takviye edilerek ve dik pozisyonda taşınmalıdır.                                                                                                Eğer sazınızı uzun süre kullanmayacaksanız öncelikle teller oldukça gevşetilmeli, eğer bu süre birkaç yıl kadar uzun bir süre ise teller tamamen sökülerek sazdan ayrılmalıdır. Burgu kulakçıkları ahşap olan sazlarda şişme ve sıkışma gibi problemleri ortadan kaldırmak için burgularda klavyeden sökülmelidir. Bağlama standı üzerinde ya da güneş görmeyen oda sıcaklığında ve yine dik konumda muhafaza edilmelidir. Unutmayın, uzun süre sazınızdan ayrı kalmanız, saz çalmanızı her zaman olumsuz yönde etkileyecektir.

               GÜNGÖR SAZ EVİ - Uğur Güngör : +90 (530) 018 95 60